Hommikusöök: Süsivesikud ja valgud
- Süsivesikud - aed- ja puuviljad, marjad, täisterajahu leib ja täisterapasta, kaerahelbed, teraviljatooted, riis, kartul, müsli.
- Valgud - Piim, jogurt, juust, kohupiim, kodujuust, kanaliha, kala, muna, teraviljad, kaunviljad, pähklid, seemned.
Lõunasöök: Süsivesikud, valgud, rasvad
NB! 30 min enne lõunasööki joo klaas vett.
- Rasvad - mandlid, pähklid, avokaado, kala, seemned, taimsed õlid.
Õhtusöök:
2h enne magama minekut söö liha-kala aedviljadega VÕI tarbi väga vähesel määral süsivesikuid.
Vahepala:
NB! Kindlasti hommikusöögi ja lõunasöögi vahel.
Näiteks:
- Puuvili + peotäis pähkleid + vesi
- Puuvili + PROfeel jogurt
- Smuutid
- Puuviljasalat (tõkeldatud puuviljad/marjad koos päklite/seemnete või maitsestamata jogurtiga)
- Toorbatoonid (Jälgi koostisosi, väldi lisatuid suhkruid ja kunstlikke lisaaineid)
Mõned punktid mida jälgida:
- Häid kiudaineterikkaid süsivesikuid saab: kiudaineterikkast leivast ja täisteratoodetest, samuti aed- ja puuviljadest.
- Piisava valgu kättesaadavuse tagamiseks tarbi mitmekülgselt piimatooteid, kala, liha, kanamuna, teravilja tooteid, kaunvilju, pähkleid.
- Kasuliku rasva kättesaadavus on oluline, mistõttu tuleb tarbida kala ja taimset õli sisaldavaid võideid.
- Aed- ja puuviljades on vähe energiat kuid palju vitamiine, mineraale ja kiudaineid.
Jäta meelde!
1g valku - 17 kJ ehk 4 kcl * 1 kJ - 0,24 kcl
1g rasvu - 37 kJ ehk 9kcl * 1 kcl - 4,184 kJ
1g süsivesikuid - 17kJ ehk 4kcl
Tabelis on välja arvutatud erinevas vanuses vajaminev energia hulk, arvutamisel arvestatakse ka erinevaid tööalasid.
Ringdiagrammil on näha ideaalne toitumise tasakaal: rasvad 30%, valgud 15%, süsivesikud 55%
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar